Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in België

#ClimateMattersAtBosch

Bosch Manufacturing and Services Belgium

#ClimateMattersAtBosch in Tienen

Produceren met een lagere impact op het klimaat, hoe pak je dat aan?

Bosch in Tienen draagt bij aan een beter klimaat

Bosch zal vanaf 2020 volledig CO2-neutraal zijn. Het is de eerste industriële multinational die dit ambitieuze doel zal behalen. Wereldwijd zullen alle Bosch vestigingen hier aan bijdragen. Een deel van de CO2-emissies zullen gecompenseerd worden door de aankoop van groene stroom. Hiernaast zal het bedrijf ook andere compensatiediensten toepassen. Zo investeert het in milieuprojecten die de sociale en ecologische ontwikkeling ondersteunen.

Bosch Manufacturing and Services Belgium is de wereldleider in het ontwikkelen en produceren van wisbladen en wisarmen. Hier staan de volgende vier uitgangspunten centraal: machines, gebouwen, producten en mensen. Door ontwikkelingen in deze vier thema’s, heeft Bosch in Tienen weten bij te dragen aan het CO2-neutrale doel van de Bosch Groep.

Quote Denner

Wat het klimaat betreft, zijn woorden niet genoeg. Bedrijven moeten hier en nu streven naar CO2-neutraliteit!

Dr. Volkmar Denner, Bosch CEO

* Gelieve er rekening mee te houden dat de bovenstaande beelden zijn opgenomen vóór de Covid-19 maatregelen in België.

De benadering van Bosch Manufacturing and Services Belgium

Hoe dragen deze 4 pijlers bij aan het CO2-neutrale doel van de Bosch Groep?

De 4 pijlers:

Icon number 1

Machines

De modernisering van het extrusieproces heeft een ruime energiebesparing opgeleverd, gelijk aan het verbruik van 52 huishoudens* per jaar. Verder heeft het ook het vloeibaar afval met 90% vermindert.

Icon number 2

Gebouw

Vernieuwingen van het pand zullen zorgen voor een jaarlijkse energiebesparing, gelijk aan het verbruik van 154 huishoudens* per jaar.

Icon number 3

Producten

Een nieuw ontwikkelde coating zal bijdragen aan de ontwikkeling van een ultra stil wisblad, speciaal voor de reiniging van hybride/elektrische voertuigen, en zal het energie verbruik verder laten dalen.

Icon number 4

Mensen

Bosch Manufacturing and Services Belgium heeft geïnvesteerd in een fietslease project en inox mokken voor de medewerkers om de CO2-voetafdruk te verkleinen.

Wil je meer weten?

Machines

In 2019 investeerde Bosch Manufacturing and Services Belgium in de modernisering van het extrusieproces (waarbij het rubber wordt gevormd). Sindsdien heeft dit een ruime energiebesparing opgeleverd, die gelijk staat aan het verbruik van 52 huishoudens* per jaar.

Doormiddel van deze nieuwe extrusie- en vulcanisatietechnologie, is het dagelijks energieverbruik gereduceerd met 23% in de rubberproductie, en is er aanzienlijk minder vulkanisatiezout nodig. Hierdoor daalt tevens het vloeibaar afval met 90%.

Gebouw

Bosch Manufacturing and Services Belgium heeft ook aandacht besteed aan vernieuwingen van het pand. Zo hebben ze geïnvesteerd in een nieuwe klimaatregeling, ledverlichting, verbeterde isolatie en een efficiëntere frequentie-gestuurde compressor. Hiermee zullen ze het jaarlijkse energieverbruik nog verder terug dringen. Vanaf 2021 zal deze reductie gelijk staan aan het energieverbruik van ongeveer 154 huishoudens* per jaar. In de toekomst wil Bosch in Tienen, het compressorenpark automatiseren. Dit zal dan meehelpen om het energieverbruik verder te minimaliseren.

Producten

In de toekomst wil Bosch in Tienen het energieverbruik verder verlagen. Ze zullen dit doen door gebruik te maken van een nieuw ontwikkelde coating voor de geëxtrudeerde EPDM-rubbers. Waar nu nog gebruik wordt gemaakt van spuitgieten, een techniek die 30% meer energie per rubber vraagt, zullen ze dan ook gebruik kunnen maken van extrusie. Dit zal het energieverbruik verder doen dalen en bijdragen tot de ontwikkeling van een ultra stil wisblad, speciaal voor de reiniging van hybride/elektrische voertuigen.

Mensen

Ook de mensen staan centraal bij Bosch in Tienen. Er wordt veel aandacht besteed aan het welzijn van het personeel. Zo werd er onder andere geïnvesteerd in een fietsleaseproject. Door dit project kunnen werknemers gemakkelijk een fiets leasen, waardoor er steeds meer medewerkers op de fiets naar het werk gaan i.p.v. met de auto. Dit is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor de gezondheid van de werknemers.

Daarnaast is zijn ze in 2019 overgestapt van plastic bekertjes naar inox mokken. Medewerkers hebben een ‘We Are Bosch Tienen’ inox mok ontvangen, zodat ze geen plastic bekers meer nodig hebben. Voorheen verbruikte Bosch in Tienen jaarlijks ongeveer 400.000 plastic bekers. Dit aantal is nu aanzienlijk lager.

* Vlaamse gezinnen

Quote Thomas Barrho
Duurzaamheidsrapport
New Dimensions – Sustainability 2025

New Dimensions – Sustainability 2025

Met de nieuwe visie 'New Dimensions – Sustainability 2025', definieert Bosch ambitieuze doelen die het tegen 2025 wil bereiken. Hiermee wil het als bedrijf stappen zetten in het oplossen van 6 maatschappelijke vraagstukken rond de thema’s: klimaat, gezondheid, globalisering, energie, verstedelijking, en water.

Met betrekking tot het klimaat, wil de Bosch Groep in 2020 CO2-neutraal worden. Dit zowel in termen van directe (scope 1) als indirecte emissies gerelateerd aan gekochte energie (scope 2). Om dit te bereiken richt Bosch zich met name op energie-efficiëntie maatregelen evenals op New Clean Power (NCP).