Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in België
Bosch wereldwijd

De Bosch Groep in één oogopslag

Bosch biedt als toonaangevend IoT-bedrijf innovatieve oplossingen voor uw slimme woning.

Wat we doen

Bosch is al sedert 1907 aanwezig in België. De Bosch Groep telt in België ongeveer 1,400 medewerkers. De belangrijkste locaties bevinden zich in Tienen, Anderlecht en Mechelen. De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 395.000 medewerkers (situatie op 31 december 2020). Het bedrijf genereerde in 2020 een omzet van 71,5 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Met zijn meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 CO2-neutraal. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 73,000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 129 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 34,000 softwareontwikkelaars.

Bosch in één oogopslag

Omzet, medewerkers, locaties: een overzicht van de belangrijkste cijfers en merken

Verkoopopbrengsten, medewerkers, locaties: een overzicht van de feiten en merken van de Bosch Group.

Publicaties

Hier kunt u informatie over Bosch in de vorm van pdf-bestanden downloaden.

Omslag Bosch vandaag

Bosch vandaag

Alles wat u moet weten over Bosch in een duidelijk en beknopt overzicht.

Omslag Bosch Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2020

Bedrijfsprofiel en Jaarverslag 2020

Onze bedrijfssectoren

Bosch Mobility Solutions. Hier ziet u de parkeergarage van het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Het is 's werelds eerste locatie met Automated Valet Parking van Bosch: de bestuurderloze parkeerservice.

Mobiliteitsoplossingen

Mobiliteitsoplossingen

De bedrijfssector Mobility Solutions is de grootste sector van de Bosch Groep met een bijdrage van 59 procent aan de totale omzet. Bosch is één van de meest toonaangevende leveranciers van de automobielindustrie. Mobility Solutions streeft de visie na van een duurzame, veilige en opwindende mobiliteit van de toekomst. Als leverancier van originele uitrusting heeft Bosch een zeer breed spectrum aan activiteiten, waaronder Powertrain Solutions, Chassis Systems Control, Electrical Drives, Automotive Electronics, Automotive Steering en de in 2021 nieuw opgerichte business unit Cross-Domain Computing Solutions. Andere business units zijn respectievelijk Automotive Aftermarket, de service provider Connected Mobility en Bosch eBike Systems. Daarnaast exploiteert het bedrijf ook activiteiten in tweewielers, commerciële voertuigen en terreinwagens, en ook technische diensten. Bosch speelt in op de ingrijpende verandering in de automobielsector, in het bijzonder door een verdere ontwikkeling van de aandrijftechnologie, met inbegrip van hernieuwbare synthetische brandstoffen (eFuels). Op het gebied van elektromobiliteit, waaronder brandstofcellen (fuel cells), investeerde Bosch alleen al in 2020 voor ongeveer 500 miljoen euro. Bosch wijdt zich ook consequent aan de verdere ontwikkeling van rijhulpsystemen van automatiseringsniveaus 1 tot 2, werkt ook aan 'Highway Assist - handsfree' -systemen en ontwikkelt bestuurderloos rijden volgens de zogenaamde SAE-niveaus 3 en 4. Met Cross-Domain Computing Solutions bereidt Bosch zich voor op de veranderende eisen in de snelgroeiende markt voor software-intensieve elektronische systemen in de automobielsector

Bosch Mobility Solutions. Hier ziet u de parkeergarage van het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Het is 's werelds eerste locatie met Automated Valet Parking van Bosch: de bestuurderloze parkeerservice.
Bosch Industrial Technology. Zo ziet de fabriek van de toekomst eruit: Bosch Rexroth creëert continue geconnecteerde fabrieken

Industriële technologie

Industriële technologie

In het boekjaar 2020 genereerde de bedrijfssector Industrial Technology 7 procent van de totale omzet van de Bosch Groep. Industrial Technology omvat de divisie Drive & Control Technology – specialist in aandrijf- en besturingstechnologieën voor efficiënte en krachtige bewegingen in machines en systemen van alle soorten en maten. Deze divisie bundelt wereldwijde praktijkervaring in de marktsegmenten mobiele toepassingen, installatiebouw en engineering, en tot slot fabrieksautomatisering. Drive & Control Technology creëert, met intelligente componenten, op maat gemaakte systeemoplossingen en diensten, de voorwaarden voor volledig geconnecteerde toepassingen. De divisie biedt haar klanten hydraulische oplossingen, elektrische aandrijf- en besturingstechniek, overbrengingstechniek en lineaire en montagetechniek, waaronder software en interfaces naar het internet der dingen. Robert Bosch Manufacturing Solutions GmbH, de belangrijkste interne systeemaanbieder van montagesystemen, ontwikkelt flexibele, schaalbare montageconcepten, maatwerkoplossingen op het gebied van test- en procestechniek en aanverwante diensten. Industrial Technology bevat ook de divisie Bosch Connected Industry, dat softwareoplossingen ontwikkelt en projecten aanstuurt voor interne en externe klanten met het oog op Industrie 4.0.

Bosch Industrial Technology. Zo ziet de fabriek van de toekomst eruit: Bosch Rexroth creëert continue geconnecteerde fabrieken
Bosch Consumer Goods. Hier ziet u een Bosch Professional X-LOCK Cleaning Disc in gebruik.

Consumentengoederen

Consumentengoederen

De bedrijfssector Consumer Goods was in 2020 goed voor 26 procent van de totale omzet van de Bosch Groep. Deze sector omvat de divisie Power Tools als aanbieder van elektrisch gereedschap en tuingereedschap, accessoires voor elektrisch gereedschap en meettechniek. De dvisie heeft een uitgebreid productassortiment gericht op zowel professionele gebruikers als doe-het-zelvers. De focus ligt op krachtige en gebruiksvriendelijke snoerloze gereedschappen en in toenemende mate op geconnecteerde apparaten en diensten. De strategische kernpijlers zijn: een hoog innovatieniveau, de verdere digitalisering, sterke merken, de voortdurende uitbreiding van de activiteiten in de online handel en in de groeimarkten. Een doorslaggevende succesfactor hierbij is 'User Experience', dat het accent legt op de gebruikersbehoeften bij de ontwikkeling van producten en diensten. Consumer Goods omvat ook BSH Hausgeräte GmbH, dat een volledig assortiment moderne, energiezuinige en steeds meer geconnecteerde huishoudelijke apparaten aanbiedt. Het productportfolio reikt van wasmachines en drogers tot koelkasten en diepvriezers, fornuizen, ovens en afzuigkappen en van vaatwassers tot kleinere apparaten zoals stofzuigers, koffiemachines en keukenmachines. BSH Hausgeräte vertrouwt op productinnovaties, geconnecteerde diensten en de uitbreiding van digitale bedrijfsmodellen. BSH Hausgeräte biedt met Home Connect een ecosysteem en digitaal platform voor huishoudelijke apparaten en werkt hiervoor samen met een groot aantal partners. BSH haaft als doe om via de mogelijkheden van digitalisering het direct consumentencontact verder te ontwikkelen.

Bosch Consumer Goods. Hier ziet u een Bosch Professional X-LOCK Cleaning Disc in gebruik.
Bosch Energy and Building Technology. Hier ziet u de de mobiele veiligheidsassistent Bosch spexor.

Energie- en gebouwentechnologie

Energie- en gebouwentechnologie

De bedrijfssector Energy and Building Technology was in 2020 goed voor 8 procent van de totale omzet van de Bosch groep

De divisies Building Technologies omvat twee domeinen: enerzijds de wereldwijde activiteiten op het gebied van producten voor beveiligings- en communicatietoepassingen en anderzijds de systeemintegratie, in bepaalde landen, die op maat gemaakte toepassingen en diensten aanbiedt op het gebied van de beveiliging van gebouwen, energie-efficiëntie en domotica. Beide eenheden richten zich op industriële en commerciële gebouwen en infrastructuurprojecten. Het productassortiment omvat systemen voor videobewaking, inbraakalarmering, brandmelding en vocale evacuatie, toegangscontrole en professionele audio- en conferentietechniek.

De divisie Thermotechnology levert toepassingen en oplossingen voor verwarming en koeling, warm water en gedecentraliseerd energiebeheer aan klanten overal ter wereld. De hoofdactiviteiten omvatten verwarmings- en airconditioningsystemen en energiebeheer in gebouwen, warmwaterbereiding, alsmede de verkoop van installaties voor industriële en commerciële verwarming en klimaattechniek. Elektrificatie en hernieuwbare energiebronnen, zoals met warmtepompen, worden steeds belangrijker als gevolg van de groeiende vraag naar vermindering van de CO2-uitstoot. De nadruk in deze sector ligt op innovatie en op het verhogen van de efficiëntie van bestaande producten, alsmede op de toegenomen connectiviteit en netwerkmogelijkheden van de toestellen.

De bedrijfstak Bosch Global Service Solutions biedt voornamelijk bedrijfsprocessen en -diensten aan klanten in de automobielsector, financiële dienstverlening en logistiek, en informatie- en communicatietechnologie. Robert Bosch Smart Home GmbH biedt netwerk- en app-gebaseerde toepassingen voor particuliere huishoudens

Bosch Energy and Building Technology. Hier ziet u de de mobiele veiligheidsassistent Bosch spexor.

Bedrijfsstructuur en organisatie

De bedrijfsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de zakelijke onafhankelijkheid van de Bosch Groep. Zo kan het bedrijf op lange termijn plannen en aanzienlijke investeringen in de toekomst doen. 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH is in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een vereniging zonder winstoogmerk. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. De meerderheid van de stemrechten is in handen van Robert Bosch Industrietreuhand KG, die de bedrijfsleiding op zich neemt.

Robert Bosch Stiftung

Kantoorgebouw van Robert Bosch Stiftung en voormalig huis van Robert Bosch in Stuttgart

Sinds de oprichting in 1964 ondersteunt Robert Bosch Stiftung GmbH de initiatieven en engagementen van de oprichter. Met zijn financiering draagt ​​de stichting bij aan de ontwikkeling van levensvatbare oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Daartoe voert het eigen projecten uit, gaat het samenwerkingen aan met partners en stimuleert het initiatieven van derden. De stichting financiert haar werk uit het dividend dat zij ontvangt als partner in Robert Bosch GmbH.

Contacteer ons

Wij helpen u graag verder.

Telefoon

Stuur ons een bericht

Chat met ons!

Heb je vragen of aanbevelingen? Contacteer ons. We zijn beschikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9u00 en 18u00.