Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in België

Kwantumtechnologie opent nieuwe dimensies

Kwantumtechnologie opent nieuwe dimensies - Deze revolutionaire technologie wordt nu al op grote schaal gebruikt, en dit is nog maar het begin.

quantum

Quanta - kleine elementaire deeltjes met een enorm potentieel. Bosch draagt bij tot innovatie in het gebruik van kwantumtechnologie.

Kwantumtechnologie in een oogopslag

De technologie

Quanta zijn de kleinste bouwstenen van materie - ze zijn zelfs kleiner dan atomen. Zij volgen bijzondere fysische wetten en vertonen complexe interacties, waarvan het technologisch potentieel de laatste decennia pas begint te worden verkend. In dit proces nemen elementaire deeltjes vormen aan die soms moeilijk voor te stellen zijn, zoals superpositie of verstrengeling.

Het potentieel

De eerste generatie kwantumtechnologieën begint nu al in ons dagelijks leven te worden gebruikt: in halfgeleiders, lasers, glasvezelnetwerken en beeldvorming door middel van magnetische resonantie (MRI). En systemen zoals het wereldwijde GPS-satellietnavigatienetwerk zouden ondenkbaar zijn zonder de kwantumfysica.

De toekomst

Ondertussen werkt Bosch aan kwantumtechnologieën van de tweede generatie, zoals kwantumsensoren. Hier worden kwantumeffecten niet alleen toegepast, zij worden ook opzettelijk gemanipuleerd. Dit maakt de weg vrij voor revolutionaire innovaties op gebieden als autonome voertuigen of geneeskunde.

"Er is een eeuw verstreken sinds Einsteins tijd, maar nog steeds worden we weggeblazen door de effecten van de kwantumfysica - en de praktische toepassingen van kwantumtechnologie zullen zeker nog verbazingwekkender zijn."
Volkmar Denner, voormalig CEO en nu wetenschappelijk adviseur van Bosch op het gebied van kwantumtechnologie.

Deel dit op: