Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in België
Bosch Tech Compass 2023

Technologierapport: hoe denkt de wereld over technologie?

Representatieve enquête in België, Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Nederland en de VS over technologie met duurzaamheid als focus

Bosch Tech Compass 2023

Hoe beïnvloedt technologie het leven van mensen? Bosch heeft voor de tweede keer mensen in verschillende landen in een representatief onderzoek gevraagd wat ze denken en voelen over technologische vooruitgang, welke rol duurzaamheid daarbij speelt, en wat ze in de toekomst van technologie verwachten. Uit de resultaten blijkt dat de perceptie van land tot land verschilt en dat de invloed van enkele belangrijke technologieën uiteenloopt.

Highlights van het onderzoek

Maakt technologie de wereld een betere plek?

De overgrote meerderheid van de respondenten wereldwijd (75%) gelooft dat technologische vooruitgang de wereld een betere plek kan maken. Dit betekent dat het vertrouwen in technologie met drie procentpunten is gestegen ten opzichte van het voorbije jaar.* In België is dit 64 procent.

Is technologie de sleutel tot het tegengaan van klimaatverandering?

83 procent van de respondenten wereldwijd gelooft dat toekomstige technologische vooruitgang de sleutel zal zijn tot het tegengaan van klimaatverandering – zeven procentpunten meer dan vorig jaar.** Voor België is dat 80 procent.

Leidt aandacht voor duurzaamheid tot economisch succes?

De overgrote meerderheid van respondenten wereldwijd (82%) is van mening dat hoe meer een bedrijf zich inzet voor duurzame technologieën, hoe economisch succesvoller het in de toekomst zal zijn. Voor België is dat 76 procent.

Bedrijven hoeven niet te kiezen tussen winst maken of het beste voor de planeet doen. Als de juiste weg wordt gekozen, gaan beide hand in hand.

Dr. Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur

Technologie en energie: uiteenlopende meningen over de wereld

In veel delen van de wereld wordt overgeschakeld op hernieuwbare energie, maar mensen zijn nog steeds terughoudend om volledig afstand te doen van kernenergie en fossiele brandstoffen zoals gas en olie voor energieopwekking. Dat blijkt uit de Bosch Tech Compass 2023.

Bosch Tech Compass 2023

In totaal is 62 procent van de respondenten voorstander van het promoten van zonne-energie, terwijl 44 procent wil dat er inspanningen worden geleverd om windenergie op te wekken. Deze meningen verschillen echter per land: in China (36%) en Frankrijk (31%) is de steun voor het promoten van kernenergietechnologie nog relatief sterk (wereldwijd: 23%), terwijl de respondenten in de Verenigde Staten (olie: 21%, gas: 24%) en in India (olie: 22%, gas: 23%) aanzienlijk meer toegewijd blijven aan fossiele brandstoffen. In Duitsland daarentegen is de steun voor het promoten van kernenergie (13%) en fossiele brandstoffen (olie: 4%, gas: 8%) zwak. Veel Duitsers zijn voorstander van het promoten van zonne-energie (63%), windenergie (50%), en waterstof (51%). De respondenten in België zijn sterke voorstanders van het promoten van zonne- (58%) en windenergie (47%). 31 procent van de Belgische respondenten vindt ook dat waterstof meer gepromoot mag worden.

Mobiliteit in de metaverse

Naast duurzaamheid geeft de Bosch Tech Compass ook interessante inzichten in andere vraagstukken zoals de metaverse. In deze virtuele wereld, waar mensen als avatars met elkaar omgaan in een driedimensionale ruimte gemodelleerd naar het echte leven, zal ook mobiliteit een rol spelen. 43 procent van de respondenten kan zich voorstellen een auto te kopen in de metaverse. De interesse en bereidheid daartoe zijn vooral groot in China (75%) en India (69%). De respondenten in Brazilië (47%), België (36%), de VS (33%), het VK (30%), Duitsland (26%) en Frankrijk (23%) zijn momenteel terughoudender. Toch blijkt uit de cijfers dat het verlangen naar een auto niet alleen in de werkelijke, maar ook in de virtuele wereld bestaat.

Bosch Tech Compass 2023

Belangrijkste feiten

Tech Compass results BE 1
Tech Compass results BE 2
Tech Compass results BE 3
Tech Compass results BE 4
Tech Compass results BE 5
Tech Compass Results 2023 BE 6
/

Studieopzet

Voor de Bosch Tech Compass werden namens Robert Bosch GmbH personen van 18 jaar en ouder online ondervraagd in negen landen (Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, Nederland en België). Het onderzoek werd uitgevoerd door de marktonderzoekers Gesellschaft für Innovative Marktforschung (GIM) in september 2022. In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden 1.000 personen ondervraagd, in Brazilië, China, India en de VS waren dat elk 2.000 personen. In België waren dat er 400 en in Nederland 600. De willekeurige steekproeven zijn representatief voor de respectievelijke landen wat betreft regio, geslacht en leeftijd. (BE, BR, DE, FR, NL, UK, US: 18–69 jaar/CN, IN: 18–59 jaar).

Study Design

Neem contact op voor meer details over het onderzoek

Peter De Troch

*Representatieve steekproef van de bevolking in BR, CN, DE, FR, IN, VK, en VS. De algemene cijfers zijn een gemiddelde van deze 7 landen. In deze algemene cijfers zijn de resultaten van Nederland en België niet meegeteld.
**Voor het leesgemak en de interpretatie wordt de globale index voor 2023 op basis van zeven landen vergeleken met de index van 2022 op basis van vijf landen. De berekening van een wereldwijde index voor 2023 op basis van de vijf voorgaande landen leverde gelijkwaardige resultaten op.

Fotocredits: Michelangelo Buonarroti, pexels.com / Stefan Stefancik, pexels.com / Alession Lin, unsplash.com / Guilherme Stecanella, unsplash.com / Timon Studler, unsplash.com / Omar Houchaimi, pexels.com / Mahdis Mousavi, unsplash.com / ThisisEngineering RAEng, pexels.com / Kourosh Qaffari, pexels.com