Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in België

#ClimateMattersAtBosch Papillon Project

BSH Home Appliances N.V.

Papillon Project

BSH België maakt circulaire economie concreet

Hoe je indirecte CO2-emissies kunt verminderen.

Met meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds 2020 volledig CO2-neutraal(Scope 1 en 2). CO2-neutraliteit werd bereikt door gebruik te maken van vier hefbomen: het verhogenvan de energie-efficiëntie, het zelf opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen (New CleanPower), het inkopen van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen (Green Power) en - als laatste optie -het compenseren van de resterende CO2-uitstoot door middel van compensatiemaatregelen. In 2022zijn de resterende emissies van 0,7 miljoen ton CO2 gecompenseerd met koolstofcertificaten. Scope1, 2 en 3 worden gebruikt in overeenstemming met de Greenhouse Gas Protocol CorporateAccounting and Reporting Standard.

BSH Home Appliances N.V. kortweg BSH, maakt deel uit van de Robert Bosch Groep en produceert wereldwijd zowel grote als kleine huishoudapparaten. BSH heeft een project opgericht genaamd Papillon, met als doel om energiearmoede tegen te gaan doormiddel van circulaire economie. Verouderde huishoudapparaten, die veel energie verbruiken, worden vervangen door nieuwere Bosch huishoudapparaten voor een klein maandelijks bedrag (full-service concept) aan gezinnen in armoede. Op deze manier wordt de negatieve milieu-impact verminderd en energiearmoede teruggedrongen.

Citaat van Bruno : “Het Papillon project verenigt de doelstellingen van economische groei en verminderde impact op het klimaat en milieu met een actieve bijdrage tot de vermindering van energiearmoede bij kansarmen.”

Waarom Papillon?

Circulaire economie is gebaseerd op het verminderen en voorkomen van afval en vervuiling, het hergebruiken van al bestaande producten en materialen en het regenereren van natuurlijke systemen. Door het Franse woord voor vlinder, Papillon, te gebruiken als naam van het project, visualiseert dit project het circulaire economie model van de Ellen MacArthur Foundation genaamd ‘the butterfly diagram’. Circulaire economie is gericht op het herdefiniëren van groei, met focus op positieve maatschappelijke voordelen. In dit model symboliseert de vlinder verschillende waardes van de circulaire economie.

circulareconomy

Wat is Papillon?

In 2018 is het pilootproject van Papillon gestart, waarbij een samenwerking is aangegaan met Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen. Het pilootproject had als doel om 100 Bosch huishoudapparaten te verhuren maar is door zijn succes gegroeid naar 130 apparaten, waaronder 10 gerenoveerde toestellen. De apparaten zullen gedurende een periode van 10 jaar, 5 jaar voor de gerenoveerde toestellen, verhuurd worden aan door Samenlevingsopbouw geselecteerde gezinnen. De vaste maandelijkse huurprijs is ongeveer 7 euro per apparaat voor een full-service package*.

60 tot 90% van het milieu-impact door huishoudapparaten ligt in de gebruiksfase. Dit gaat om voornamelijk het energieverbruik. Doordat het Papillon project verouderde apparaten vervangt door modernere energie-efficiënte apparaten, kan de CO2-uitstoot per apparaat in 10 jaar tussen de 240kg en de 870kg verlaagd worden. Ik zat er aan te denken om de vergelijking met de totale uitstoot ook in de visual te verwerken.

Het Papillon project heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder de klimaattrofee van De Standaard, binnen de zogeheten ‘Radicale Vernieuwers’. Daarnaast behaalde Papillon ook de derde plaats voor de Environment, Health and Safety (EHS) Award van Bosch in de categorie ‘products and services’, voor het innovatieve project binnen deze kennisgebieden.

watispapillon

De toekomstvisie van het Papillon Project

Wat zijn de volgende stappen?

In België leven rond de 314.000 gezinnen in armoede, in Vlaanderen zijn dit er ongeveer 120.000. Deze groep heeft vaak geen toegang tot energie-efficiënte huishoudapparaten, en het merendeel daarvan beschikt over verouderde toestellen. Dit is niet alleen slecht voor het klimaat maar ook hoge energie- en waterrekeningen zijn hiervan het gevolg (energiearmoede). Hierdoor wil BSH het Papillon project verder uitbreiden binnen België. Om dit te kunnen verwezenlijken werkt BSH samen met Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen aan een uitbreiding van de samenwerking met sociale ondernemingen en OCMW’s in Vlaanderen.

Duurzaamheidsrapport

New Dimensions – Sustainability 2025

New Dimensions – Sustainability 2025

Met de nieuwe visie “Nieuwe Dimensies – Duurzaamheid 2025”, definieert Bosch ambitieuze doelen die het tegen 2025 wil bereiken. Hiermee richt het bedrijf zich op zes megatrends : klimaat, gezondheid, globalisering, energie, verstedelijking, en water.

Wat het klimaat betreft, wil Bosch Group in 2020 CO2-neutraal zijn. De onderneming heeft zich ook een doel gesteld voor de upstream- en downstream-fasen van de waardeketen (scope 3). Het Papillon Project draagt bij aan deze doelstelling door de indirecte uitstoot te verminderen.