Ga naar de hoofdinhoud
Bosch in België
Sustainability #LikeABosch

Live sustainable #LikeABosch

Duurzaamheid is overal bij Bosch – in de producten en de onderneming zelf.

Shawn en Shawna poseren in de voortuin van het huis, omringd door duurzame producten van Bosch.

Bij Bosch draait alles om 'Technologie voor het leven'. Dat betekent ook dat er rekening gehouden moet worden met het milieu. Shawn en Shawna laten zien hoe coole technologieën en duurzaamheid samengaan.

Shawn houdt van nieuwe technologieën – en van het milieu. Daarom maakt de IoT held gebruik van Bosch producten. Aan de ene kant, maken ze zijn leven makkelijker. Aan de andere kant, bieden ze coole functies. Daarnaast, besparen ze energie en behouden ze de natuurlijke hulpbronnen. Dat is één ding waar hij en Shawna het eens over kunnen worden. De jonge dame is uit het niets verschenen en daagt onze held uit voor een epische rap battle. Het duo geeft alles wat ze hebben met slimme 'rhymes' om te beslissen welke van de twee de betere, duurzamere, Bosch producten met de beste eigenschappen heeft. Al rappend wordt het Shawn en Shawna duidelijk: met Bosch is duurzaamheid dubbel zo goed. Ten eerste, consumenten kunnen hun eigen bijdrage leveren aan een betere toekomst door bewust voor duurzame Bosch-producten te kiezen. En ten tweede, Bosch neemt als bedrijf de kwestie van duurzaamheid serieus en heeft in 2020 CO₂-neutraliteit bij al zijn vestigingen bereikt.

Bosch stelt — Live sustainable #LikeABosch voor

Energie besparen – bij het verwarmen en bij de vaat

Shawna poseert zittend op de warmtepomp in de voortuin.

Shawna komt met vertrouwen het kantoor binnen met haar boombox, en zonder een beat over te slaan, begint ze te rappen. Tijdens de rap battle steekt ze een tandje bij met haar beats om het feest op gang te brengen, maar thuis houdt ze haar feestgangers warm met haar Compress 7400i AW, de lucht-water-warmtepomp van Bosch. Deze warmtepomp zet de warmte uit de omgevingslucht om in themische energie en heet water, en levert hierbij milieuvriendelijke energie voor het huis. Shawna's familie heeft een zonne-energiesysteem dat is aangesloten op de warmtepomp en Bosch Energy Manager, waardoor ze hun eigen elektriciteit opwekken en meer dan 60 procent* op hun elektriciteitskosten van het openbare elektriciteitsnet kunnen besparen. De Compress 7400i AW bereikt een SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) van maximaal 5,1 in termen van efficiëntie - wat betekent dat Shawna en haar familie veel energiekosten besparen. Deze combinatie van energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid heeft de warmtepomp het groene energielabel A+++ opgeleverd.

Shawn treedt op in een oversized wasmachine met een microfoon in zijn hand.

Shawn kan haar gemakkelijk bijhouden op het gebied van energiebesparing, dankzij zijn Bosch vaatwasser. De geïntegreerde ActiveWater-technologie verdeelt het spoelwater optimaal wat zijn waterverbruik vermindert. Bovendien, de vaatwasser is uitgerust met de Perfect Dry Zeolith-technologie. Dit natuurlijk voorkomende mineraal neemt vocht op tijdens de droogcyclus en zet dit om in warme lucht. Dit proces kan het energieverbruik met 20 procent** verminderen in vergelijking met conventionele vaatwassers die een soortgelijk programma gebruiken. Shawn is onder de indruk van de brandschone resultaten.

Langdurige producten: snoerloze accuboormachine met veel vermogen

Shawn verdubbelt zijn voordelen met duurzame producten van Bosch, het maakt niet alleen zijn portemonnee gelukkig , maar ook het milieu. Immers, voor het vervaardigen van producten worden grondstoffen gebruikt en daarom draagt een lange levensduur bij aan het verlagen van de negatieve impact op het milieu. De snoerloze AdvancedDrill 18 boormachine met een afneembare 18 V-accu van Bosch gaat nog een stapje verder. De boormachine combineert een langere levensduur met nog betere prestaties dankzij de borstelloze motor. Hij wordt elektronisch geregeld, heeft een lage warmteafvoer, werkt zonder contact of slijtage en heeft een optimaal rendement. De afneembare 18 V-accu kan met alle andere POWER FOR ALLIANCE-apparaten worden gebruikt. Het vermindert de impact op het milieu.

Shawn poseert in de voortuin voor een hondenhok met zijn boorgereedschap in de hand.

Duurzaam onderweg met e-mobiliteit

Shawna poseert voor haar eBike, terwijl de elektrisch aangedreven auto's bij oplaadpunten op de achtergrond te zien zijn.

Shawna komt aanzetten op haar elektrische mountainbike. Ze gebruikt hem om snel en comfortabel de stad en het omliggende platteland te ontdekken. De interactieve aandrijving, de oplaadbare accu en het display van Bosch zorgt voor veel plezier voor Shawna en haar vrienden als ze op de fiets zitten.

De innovatieve technologie biedt fietsers een zeer natuurlijke rijervaring. Natuurlijk is ook de elektromobiliteit op vier wielen fascinerend. Met de eAxle van Bosch kunnen voertuigen door de stad worden gereden zonder uitstoot, waardoor milieubewuste bestuurders nog meer kunnen genieten van het rijden. De aandrijflijn combineert de elektromotor, de transmissie en de vermogenselektronica in één compacte eenheid. De eAxle heeft een schaalbaar vermogen, dat varieert van 50 kW tot 300 kW.
Lees meer >

Dit betekent dat zelfs lichte bedrijfsvoertuigen volledig elektrisch kunnen worden aangedreven. De Bosch Charger EV400 kan de accu's snel opladen als ze na een rit door de stad leeg zijn. Het weerbestendige laadstation heeft een acht meter lange kabel die elektrische voertuigen tot zes keer sneller oplaadt dan de standaard kabelset die bij elektrische voertuigen wordt geleverd.
Lees meer >

Water besparen tijdens een wasbeurt

Nu pronkt Shawn met zijn wasmachine. Zijn waterverbruik is zo laag dat zelfs kamelen jaloers zijn. Het geïntegreerde i-DOS automatische doseersysteem helpt Shawn water te besparen, omdat het het wasmiddel even precies doseert als hij zijn beat drops doseert. Vuile vlekken kunnen een permanent kenmerk op kleding worden als er te weinig wasmiddel wordt gebruikt tijdens het wasprogramma. Als u echter te veel gebruikt, is het wasprogramma langer, wat leidt tot een onnodig hoog water- en elektriciteitsverbruik. Met zijn slimme wasmachine van Bosch bespaart Shawn zich de hoofdpijn van het vinden van de juiste hoeveelheid wasmiddel: de machine detecteert automatisch de grootte van de lading, het type textiel en de vervuilingsgraad, met inachtneming van de waterhardheid. Op basis van deze informatie en dankzij i-DOS bepaalt het automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel. Dit bespaart tot 38 procent*** wasmiddel en tot tien liter water**** per wasbeurt. Het resultaat is dat Shawn minder verspilt en het milieu redt als hij zijn kleren wast.

Shawn poseert met een microfoon in zijn hand naast een kameel in de woestijn.

Bosch is voortaan CO₂-neutraal

Shawn en Shawna geven elkaar een vuistje in Denner's kantoor voor het CO₂ logo.

Shawn en Shawna beseffen uiteindelijk dat duurzaamheid het beste werkt als iedereen meedoet. Hoe meer mensen naar dit doel toe werken, hoe beter het is voor de planeet. Bosch is helemaal mee met dit idee. En het is het eerste grote industriële bedrijf dat op basis van interne berekeningen in 2020 op al zijn 400 vestigingen CO₂-neutraal is geworden. Bosch gebruikte vier hefbomen om dit doel te bereiken: ten eerste, de energie-efficiëntie werd verhoogd; ten tweede, de energievoorziening uit hernieuwbare bronnen werd uitgebreid; ten derde, de aankoop van groene stroom werd verhoogd; en ten vierde, alle onvermijdelijke CO₂-emissies worden gecompenseerd met klimaatcompenserende maatregelen. Maar bij Bosch gaat de klimaatbescherming nog verder: de uitstoot van de toeleveringsketen stroomopwaarts en stroomafwaarts zal tegen 2030 met 15 procent zijn gereduceerd. Want niet alleen Shawn en Shawna weten het: klimaatbescherming is een nooit aflatende taak en bestaat elke dag weer uit vele specifieke acties.

Shawn, Shawna en Mr. Denner poseren in Denner's kantoor voor het CO₂ logo.
Shawn en Shawna dansen rond de Bosch-warmtepomp in de voortuin.
We zien de miniatuurweergave van Shawna's huis.
Shawn poseert in de voortuin voor een hondenhok met zijn boorgereedschap in de hand.
Shawna poseert voor haar eBike terwijl je haar vrienden op eBikes op de achtergrond kunt zien.
/

De Bosch geschiedenis van milieubescherming

Robert Bosch, milieubescherming en behoud van natuurlijke hulpbronnen

 

Al sinds de oprichting van het bedrijf voelt Bosch zich verantwoordelijk voor het behoud van de natuurlijke hulpbronnen. Robert Bosch heeft zijn medewerkers herhaaldelijk gewaarschuwd om zuinig om te gaan met ruwe grondstoffen. Hij werd gedreven tot dit milieubewustzijn omwille van economische overwegingen en ethische motieven.

Afbeelding toont een groene auto van de toekomst.

 

Ook na zijn overlijden bleven het bedrijf en zijn medewerkers zich inzetten voor deze waarden. Het idee van milieubescherming ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw, met als resultaat de CO₂-neutraliteit van het bedrijf in 2020.

* Gebaseerd op de onderstelling van 50 kWh/m²*a vereiste warmte, 6,2 kWp zonne-energiesysteem, 5,7 kWh accuopslag (90 procent DoD), tegen € 0,28/kWh voor elektriciteit, plus een terugleververgoeding van: € 0,10/kWh.

** Bosch PerfectDry vaatwasser met Zeolith technologie met een energieverbruik van 0,73 kW/u in vergelijking met een vergelijkbare Bosch vaatwasser zonder Zeolith met een energieverbruik van 0,92 kW/u, waarden per cyclus volgens EU-verordening nr. 2019/2017.

*** De berekening is gebaseerd op een lading die wordt gewassen op 40°C in het Mixprogramma met 38% manuele overdosering van vloeibaar wasmiddel versus een automatisch doseersysteem met 10 kg en 4D wassysteem - onderzoek WL 1547/19 uitgevoerd door het WFK Institute for Applied Research, d.d. 08/2019 in opdracht van BSH Hausgeräte GmbH.

**** Vergeleken met de handmatige dosering van vloeibaar wasmiddel op basis van een gemiddelde handmatige overdosering tot 38% volgens het International Journal of Consumer Studies 38 (2014), 265 f.

"De video toont producten die niet overal verkrijgbaar zijn."

"De productie van deze video voldeed aan de toepasselijke wetgeving inzake dierenwelzijn."

"De video is opgenomen in een studio. De stunts werden uitgevoerd door een professionele stuntman. Imitatie wordt sterk afgeraden. De geldende verkeersregels en veiligheidsvoorschriften moeten te allen tijde worden nageleefd. Het dragen van een fietshelm wordt aanbevolen."

"De verklaringen in de video weerspiegelen het engagement en de inspanningen van Bosch op het gebied van duurzaamheid en technologie om onze ecologische voetafdruk wereldwijd te verkleinen. De verklaringen vormen geen beschrijving of voorstelling van de kenmerken van een bepaald product dat mogelijk beschikbaar is in de Verenigde Staten of een andere regio. Informatie over het energie- of waterverbruik van een bepaald product is te vinden op het etiket van dat product.”

Deel dit op: