Warmtepompen voor een energie-efficiënte verwarming
Hoe de overstap naar alternatieve verwarming in Europa kan slagen

Waarom is de warmtepomp een belangrijke bouwsteen in de overstap naar alternatieve verwarming in Europa? Heel eenvoudig: omdat deze met behulp van elektriciteit zeer efficiënt warmte kan opwekken voor verwarming en warm water. Een warmtepomp die werkt op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen is ook milieuvriendelijk. Bosch investeert daarom in de ontwikkeling en productie van warmtepompen en in de opleiding van verwarmingstechnici. Onderzoek en ontwikkeling bij Bosch is gericht op het optimaliseren van het efficiënte gebruik van warmtepompen in nieuwe gebouwen. Voor bestaande gebouwen, waarvan er in Europa 200 miljoen zijn, promoot Bosch zowel stand-alone als hybride warmtepompoplossingen. Om aan de vraag naar warmtepompen te voldoen zal Bosch tegen 2030 meer dan 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in zijn Europese warmtepompontwikkelings- en productienetwerk.
Energie-efficiëntie oplossing, een hybride verwarmingssysteem: een warmtepomp en zonneboiler van Buderus
Een volledige woning verwarmen en koelen? Dit is mogelijk door de Logatherm WSW186i geothermische warmtepomp te combineren met de Logalux SH490 bivalente zonneboiler, volledig gevoed door elektriciteit met twee aangesloten Logasol SKT zonnepanelen.
De warmtepomp wordt gevoed door twee verticale boorgaten van 125 meter diep en zorgt voor een temperatuur van 12°C, zelfs in de winter. De aangevoerde temperatuur wordt vervolgens via de warmtepomp verwarmd om een comfortabele binnentemperatuur te bereiken. Als de zonneproductie voldoende is, levert de zonneboiler tussen maart en oktober bijna 100% van het sanitair warm water.
Een klantencase in België bij Gino Kegels
Waar kan deze hybride opstelling het best worden geïnstalleerd?
Het antwoord is eenvoudig: bij een hybride systeem met een geothermische warmtepomp moet je woning goed geïsoleerd zijn. Daarom is het belangrijk dat deze is uitgerust met distributiesystemen voor lage temperaturen - zoals vloerverwarming.
Ook voor minder goed geïsoleerde woningen biedt Buderus een oplossing op maat. Hybride verwarmingssystemen bestaande uit bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp en een gas/propaan of stookolieketel kunnen een ideale keuze zijn.
Tal van voordelen
Energiezuinig: het eerste voordeel van deze hybride en modulaire configuratie ligt misschien voor de hand, maar mag niet worden onderschat. Dankzij de combinatie met de twee zonnepanelen zullen je energiekosten aanzienlijk dalen, tot 90% tijdens de verwarmingsperiode. Het energierendement van het systeem heeft het A++ label, met een geothermische warmtepomp kan het zelfs A+++ bereiken. Hoe zit het met de CO2-uitstoot? Die kan tot 60% verminderd worden, afhankelijk van het type installatie.

Bespaar op energiekosten met de gepersonaliseerde aanpak van Buderus
Het belang van een toekomstbestendige verwarmingsinstallatie was nog nooit zo duidelijk als vandaag. De energieprijzen rijzen de pan uit en we zoeken allemaal naar manieren om te besparen. Met een hybride verwarmingssysteem van Buderus kiest u ervoor om te besparen op uw energiekosten en dat op een ecologische manier: win-win!
Met een Buderus-installatie kiest u voor een gepersonaliseerde aanpak. U stelt de hybride opstelling in naar uw eigen wensen en installatie. Het is dus een efficiënt en zuinig antwoord als uw huis niet perfect geïsoleerd is of als u al een ketel in goede staat heeft. De warmtepomp dekt het grootste deel van uw jaarlijkse behoeften, terwijl de ketel alleen wordt gebruikt om pieken – van de verwarming of warm water – op te vangen.
Het voordeel van dit soort installatie is dat u als gebruiker zelf kan instellen hoe u wil koelen of verwarmen naargelang de buitentemperatuur of de energieprijs. Eens de parameters volledig zijn ingesteld, werkt het systeem volledig automatisch en hoeft u zelf niets meer te doen. Wilt u toch een instelling wijzigen? Ook dat kan steeds eenvoudig!
Een klantencase in België bij Peter de Groote
Een prijsbewuste keuze
Met een hybride verwarmingsinstallatie kiest u voor een gegarandeerde besparing op termijn. Een besparing die met de huidige gas-, stookolie- en energieprijzen een stuk hoger ligt en die sneller voordeel zal opleveren. Hoeveel juist? Met deze hybride opstelling bespaart u zeker tot 30% op uw energiefactuur! Bovendien zijn er subsidies voor dit type systeem. U doet ten slotte een dubbele investering: voor de planeet, door uw CO2-uitstoot tot 60% te verminderen, maar ook voor uw huis, dat zeker in waarde zal stijgen.
Ga voor groen
Naast knowhow, expertise en betrouwbaarheid biedt Buderus nog een grote troef: duurzaamheid. Met een hybride installatie bespaart u niet alleen op uw energiefactuur, maar draagt u ook bij aan de toekomst van onze blauwe planeet. Het systeem voldoet aan alle energievereisten dankzij het zeer lage gas- of stookolieverbruik en het lage energieverbruik in de zomer. Kortom: een hybride verwarmingsinstallatie is een uitstekende investering voor uzelf én het milieu.
Een klantencase bij Andreas Hanf uit Duitsland over de professionele installatie van warmtepompen

Sleuteltechnologie voor koolstofneutrale gebouwen
Voor Bosch staat één ding vast: terwijl Europa werkt aan het behalen van zijn klimaatdoelstellingen, zijn warmtepompen een belangrijke bouwsteen en de sleuteltechnologie voor koolstofneutrale gebouwen. De enige manier om het Europese gebouwenbestand koolstofneutraal te maken is met warmtepompen en hybride warmtepompsystemen.
Daarom investeert Bosch systematisch, om ervoor te zorgen dat duurzame verwarming ingeburgerd raakt en dat klanten kiezen voor warmtepomptechnologie die ecologie en zuinigheid combineert – of dat nu in België, Nederland, Duitsland of Portugal is.